sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Bors de peste

 Atunci cand vine vorba despre anumite feluri de mancare, aud inevitabil: “Aceasta mancare se face doar in acest mod!” O astfel de abordare am intalnit-o si atunci cand am vorbit cu un coleg despre ciorba de peste. El imi spunea ca adevarata ciorba de peste trebuie musai sa fie de crap, fiert in apa in care au fiert la randul lor alti pesti, zeama sa fie acrita cu otet…
 Eu va propun un bors de peste in care “actorul principal” este capelinul. Am folosit: ½ kg capelin, icrele pe care le-am gasit in cateva din femelele de capelin, doua cepe, doua rosii, doi ardei grasi, un morcov, un pastarnac, putina telina, foarte putin hrean, leustean, putin ulei si bors din productia proprie. Am fiert cepele, morcovul, pastarnacul si telina. Cand au fost aproape gata am adaugat ardeii taiati marunt si rosiile decojite. Dupa cateva minute am pus in oala si capelinul, pregatit ca in reteta Capelin la tava (eviscerat, dezosat, fara capatana si fara coada). Fierbe extreme de rapid, asa ca dupa vreo doua-trei minute am adaugat icrele, borsul fiert, hreanul, vreo doua linguri de ulei si leusteanul. Si a fost gata!
Sunt convins ca ciorba traditionala de peste este o delicatesa. Pe de alta parte mi-a parut rau ca nu l-am invitat la masa pe colegul meu, atunci cand am facut borsul de capelin. Pentru ca mie mi s-a parut o mancare cu adevarat simpla, gustoasa si sanatoasa.

Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire