sâmbătă, 31 decembrie 2011

Agricultura si produsele ei nesanatoase


Se spune ca o agricultura ecologica nu are cum sa sustina o crestere accentuata a populatiei. Faptul ca din ce in ce mai putini oameni se ocupa de hrana celorlalti, care se inmultesc in proportie geometrica, par sa ne indice ca mecanizarea, erbicidarea, si chimizarea devin necesare si obligatorii in procesul obtinerii alimentelor pentru oameni. Exista o doza de adevar in aceste afirmatii.

Pe de alta parte, si asta vedem in jurul nostru, din ce in ce mai multi oameni devin supraponderali, obezi, iar bolile de nutritie fac prapad.

In agricultura exista interesele companiilor care doresc sa-si vanda produsele pe care le prezinta a fi sanatoase, gustoase si bogate nutritiv. Sunt si concerne care fac cercetari stiintifice, unele controversate. Cine nu a auzit de plantele modificate genetic, de ierbicidele din ce in ce mai sofisticate descoperite si experimentate, uneori fara discernamant? Sa credem ca aceste companii sunt interesate (doar) de bunastarea si sanatatea noastra?

Poate ca obezitatea unora, dar si bolile de nutritie, sa fie rezultatul acestei agriculturi moderne? Sa lasam la o parte plantele modificate genetic, ierbicidele si poluarea, si sa vedem ce (mai) mancam noi.

Se pare ca avem o alimentatie puternic dezechilibrata! Peste 75% din hrana noastra zilnica este alcatuita din cereale. Grau, porumb, orez, soia. Carnea pe care o cumparam de la magazin, laptele, branza, iaurtul, ouale, au apartinut unor animale hranite tot cu… grau, porumb, orez, soia. Ni se tot spune ca sunt alimente sanatoase. Chiar acum am in fata mea un pachet cu fulgi de porumb pe care scrie… fitness si este desenat, sugestiv, un metru de croitorie… ca si cum, mancand porumb la micul dejun vom slabi instant! Mare pacaleala! Cerealele au un indice glicemic foarte mare, contin carbohidrati simpli care intra rapid in sange, se depun la fel de repede sub forma de depozite de grasime si provoaca valuri de insulina devastatoare. E ciudat, dar, de cele mai multe ori, burta dizgratioasa pe care unii dintre noi o avem nu se datoreaza grasimilor pe care le consumam. Painea si faina de grau, placintele, pateurile, pastele, covrigii, mamaliga, pufuletii, prajiturile, orezul, soia, impreuna cu zaharul si alcoolul poarta vina.

Doar 5-7% din totalul alimentelor pe care le consumam ar trebui sa fie cereale in hrana noastra, asa am fost “proiectati”. Un astfel de nivel scazut ajuta nu doar sanatatii, ci si unui fizic armonios, asta daca ne dorim sa slabim sanatos, sa fim supli, energici si rezistenti.

Cu ce sa “umplem” restul de peste 90%? Legume (cu atentie la cartofi si fasolea boabe), fructe (cu moderatie), oua si carne de orice fel, de cate ori se poate achizitionate de la micii fermieri, peste oceanic sau de rau, lactate de la micii producatori (laptele pasteurizat este “mort”, ati incercat sa faceti vreodata din el iaurt sau lapte batut?), seminte de toate felurile. Daca oferta pare saraca si monotona, sper ca retetele culinare din blog sa contrazica aceasta parere!

Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire