duminică, 15 ianuarie 2012

Fiertura (bors) de sfecla

    Pentru ca tot am vorbit despre fiertura si avem fiecare neputintele noastre, vreau sa va propun ceva simplu, gustos, sanatos si revigorant: borsul de sfecla.
    Sfecla fiarta are indicele glicemic destul de ridicat, in jur de 65, dar nu contine decat 5% glucide pure si foarte putine calorii. Ea mai contine acid folic, potasiu, mangan, fibre alimentare, cupru, fier, fosfor, triptofan, iod, zinc, vitaminele A,B,C. Se pare ca protejeaza ficatul, stabilizeaza tensiunea arteriala si ajuta imunitatea organismului.
    Am folosit 2 sfecle potrivite, 1 ceapa mai mare si doua mai mici, 2 morcovi, 1 patrunjel, 2 cartofi, sare, ulei, frunze de telina, 2 l apa, 1 l bors de casa, facut de mine. Am curatat ceapa si am taiat-o solzisori pe cea mare, iar pe celelalte doua le-am lasat intregi. Morcovul si patrunjelul le-am curatat si le-am dat prin razatoarea cu gauri mari. Sfecla si cartofii le-am curatat si taiat cubulete. ¼ dintr-o sfecla am dat-o prin razatoarea cu gauri mici si am turnat peste ea o cana de apa fiarta. Ceapa, morcovul si patrunjelul le-am calit usor in doua linguri de ulei. Intr-o oala de 4 l am pus apa la fiert si am adaugat sfecla cubulete, si cele doua cepe intregi, apoi, dupa cateva minute cartofii si legumele calite. Am potrivit-o de sare si am lasat-o sa fiarba. Cand legumele au fost gata am adaugat borsul, fiert separat. Dupa 2-3 clocote am mai adaugat sare, am oprit focul si am turnat in oala lichidul rezultat de la sfecla data prin razatoare si acoperita de apa fierbinte. Am mai aruncat in oala cateva frunze de  telina, taiate marunt.


Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire