joi, 5 ianuarie 2012

Ce povesti ni se mai spun

Ne dorim sa aratam bine, sa ne simtim bine in pielea noastra, sa avem success, sa fim recunoscuti. Ne dorim o viata implinita si fericita, pe care unii o vor linistita, pasnica, altii plina de neprevazut si de provocari, dupa firea fiecaruia. Nu exista retete facile in edificarea vietii noastre. Este nevoie de efort, perseverenta, viziune, capacitate de a invata din greseli. Se intampla, desigur, ca uneori sa incercam “sa scurtam drumul”. Nu avem timp sau suntem mai comozi. In “intampinarea” comoditatii noastre vin cei interesati in a ne-o intretine si in a ne scoate bani din buzunar. Iata, la intamplare, cateva din “miturile” care ni se propun de cei interesati sau pe care ni le-am insusit din “intelepciunea” populara:

Exista ceaiuri sau alte substante miraculoase, care ne vor ajuta sa slabim, mancand ca si pana acum. De fapt, orice aliment introdus in corp, in afara apei, contine calorii. Sa slabesti este mai simplu decat pare: sa introduci, cand te hranesti, mai putine calorii decat consumi, facand diferite activitati.

Pentru a slabi este suficient sa reducem cat mai mult grasimile animale. O idee mai buna ar fi sa micsorezi cantitatea de carbohidrati, iar grasimile sa devina “combustibilul” principal, care sa ofere cea mai mare parte a caloriilor consumate.

Daca facem miscare, putem manca orice, oricat. Priviti cum arata luptatorii de sumo, ale caror antrenamente sunt destul de dure. Ei mananca galeti intregi de…orez!

Nu merg la psiholog, ca doar nu sunt nebun (din “folclorul” urban). Cred ca a merge, din cand in cand la psiholog, cat si la preot, face parte dintr-un proces minim de “igiena mentala”. Problemele specifice pot fi rezolvate doar de profesionisti, nu te apuci, de exemplu, sa-ti repari singur dantura.

Daca vreau sa slabesc, voi tine o dieta sau voi apela la unul dintre regimurile de slabire garantate. A fi ponderat in toate, a avea un stil de viata sanatos, activ, este o idee mai buna decat a urma o anumita perioada, o anumita dieta.

Dupa o perioada de excese culinare e bine sa cumparam produse pentru detoxifierea organismului. Ca si cum am fi otraviti(??). Bani aruncati pe fereastra, in buzunarul altora.

Medicamente pentru slabit. Sa dai bani pentru ceva, declansand procese periculoase in corpul tau, sau sa economisesti bani reducand gustarile “nevinovate”, asta e intrebarea. Cand vorbesc de gustari “nevinovate” ma refer la pateuri, covrigei, sucuri, biscuiti, cornuri, care contin glucide cu un grad ridicat de procesare.

Putem lucra comod exercitii cat mai putin solicitante, putem folosi aparate, dispozitive gen pernute, electrozi si vom arata bine. Nici un “aparat-minune” nu are cum sa produca asemenea transformari caci nu poate inlocui efortul depus de muschii tai la ridicarea, impingerea, tragerea unui obiect sau a propriului corp. Si nici nu-ti va oferi satisfactia pe care o simti atunci cand ai reusit sa-ti invingi oboseala, extenuarea si sa-ti depasesti limitele.

Unul din motivele pentru care ni se spuneau povesti in copilarie era ca sa pricepem din ele ca exista bine si exista rau. Aceste “povesti” de acum ne spun ca nu este decat bine, frumos, usor. Privind putin in jurul nostru vedem ca nu este deloc asa.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire