vineri, 6 ianuarie 2012

Capelin la tava

Cand aduc vorba de peste, multi dintre cunoscutii mei imi spun ca ar manca peste, dar ii deranjeaza ca trebuie sa fie atenti la oase. Pentru ca sunt oarecum de acord cu ei, am cautat un tip de peste pe care sa-l pot dezosa inainte, sa fie gustos si bogat in omega 3. Pentru ca somonul este destul de scump, tonul inghetat mi se pare fad iar de macrou sunt satul, am incercat cu capelinul, pe care l-am descoperit a fi un peste ieftin si gustos. Singurul dezavantaj ar fi ca este cam mic, dar efortul de a-l dezosa merita facut, credeti-ma. Despre icrele sale am citit ca sunt considerate delicatesa in Japonia si au mare succes in Canada si Norvegia. Mancarea pe care am facut-o poate fi luata fara probleme la serviciu si poate constitui o gustare sanatoasa si satioasa. Am cumparat 1 kg de capelin, pe care l-am lasat sa se dezghete putin, dar nu de tot. Cu un cutit mic si ascutit i-am taiat capatana si coada, apoi aripioarele (are si pe burta si pe spate), l-am taiat pe burta, i-am scos matele si icrele (am observat ca femelele sunt mult mai mici decat masculii) si i-am desprins cu degetele coloana vertebrala, de la cap spre coada. L-am spalat, l-am uscat, i-am dat cu foarte putin ulei, sare si ardei usturat, l-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie, cu pielea in jos si l-am bagat in cuptorul incins dinainte. Dupa 20-30 de minute a fost gata, l-am mancat la serviciu, cu salata de sfecla si castraveti murati, fara paine. A fost surprinzator de gustos, satios si nu am avut nici o clipa senzatia de plictiseala, somnolenta sau frig, pe care o am, uneori, dupa ce mananc ceva “clasic”, de genul mancare cu paine.

1 kg capelin;

putin ulei, sare , condimente;

o sfecla rosie, castraveti murati.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire