duminică, 9 februarie 2014

Cele mai bune exercitii fizice pentru un corp puternic si armonios (1)



                      
        Exista exercitii care pot imbunatati radical fizicul in doar cateva luni de practicare? Da, exista! Acestea sunt: impinsul din culcat cu bara, indreptarile cu bara si genuflexiunile. Eficienta lor este data de executia corecta a miscarii, de cresterea  intensitatii fara a mari timpul alocat, de pauza dintre doua exercitii similare (2-3 zile). Pare greu, in realitate este foarte simplu. Aceste exercitii sunt clasice, ele fac parte din alfabetul pregatirii fizice a majoritatii sportivilor, profesionisti sau amatori. Indiferent  ce tip de corp va doriti, aceste exercitii va vor ajuta si vor fi piatra de temelie a capacitatii voastre de efort.

   Prin anii ’97 eram antrenor la o sala, iar clienta mea era o tanara aflata la primul ei antrenament. Imi amintesc ca tocmai ce ii aratasem cum se face impinsul din culcat cu bara, cand mi-a spus alarmata: “Nu as vrea sa se vada muschii pe mine, nu mi-ar placea deloc lucrul asta!” Am privit-o amuzat si i-am raspuns: “ Cunosc tipi care vin la sala de 15-20 de ani si arata foarte decent, desi ar fi in stare sa ucida pentru a pune un centimetru de muschi, cum crezi ca ai putea sa-i intreci tu in cateva luni? Oricum nu ai hormonii potriviti pentru a face muschi, iar faptul ca lucrezi cu greutati nu inseamna ca o sa arati vreodata ca Miss Olimpia sau Univers. Lucrul cu greutati nu va face altceva decat sa te tonifice, sa-ti dea rezistenta, putere si o stare de bine. Pentru muschi ar trebui sa faci vizite foarte dese pe la farmacie!”
     Imi amintesc de reticenta ei initiala, care a disparut putin cate putin, atunci cand a facut cunostinta cu celelalte fete, dintre care doua erau balerine.
    
     Primul exercitiu, unul dintre cele mai eficiente pentru partea superioara a corpului este impinsul din culcat cu bara. Este un exercitiu complex, care angreneaza mai multe articulatii si mai multi muschi: muschii pieptului (pectoralii), spatele (dorsalii), umerii (deltoidul anterior, in primul rand), bratele (tricepsii si flexorii antebratelor). Cum se face? Ne asezam culcati cu spatele pe o banca destul de ingusta incat coatele sa poata trece de nivelul ei atunci cand lasam bara pe piept. 


     Banca poate avea diferite inclinatii, atunci cand lucram cu capul in sus cu cat o inclinam mai mult fata de pozitia orizontala cu atat va lucra mai intens partea superioara a pectoralului, umerii si tricepsii, iar daca lucram cu capul in jos vor fi mai solicitati pectoralii inferiori si dorsalii.

     Priza de apucare este importanta, cu cat priza este mai ingusta cu atat vom lucra mai mult tricepsii. E bine sa folosim o priza naturala, adica ceva mai larga decat latimea umerilor, asta si pentru a ne proteja articulatiile.

     O repetare incepe din momentul in care, inspirand, lasam usor bara pe partea superioara a pieptului si se termina cand, expirand usor, ridicam bara la pozitia initiala.

     Variante.  Putem folosi gantere, care pot da o amplitudine superioara miscarii. Flotarile sunt o alternativa potrivita, pentru cei care nu le pot face in forma corecta recomand sa triseze o vreme, facand flotari mai putin ample, cu sprijin in genunchi.

     Improvizatii. Daca vrem sa facem exercitiul impins din culcat acasa si nu avem bancuta, putem folosi doua scaune egale ca inaltime(de preferinta fara spatar), pe care vom aseza o placa de lemn. Daca un avem bara cu discuri putem cumpara gantere cu discuri.

     Nu poti avea un corp armonios fara a tonifica muschii trunchiului, iar cea mai rapida si cea mai eficace metoda este sa faci impinsul din pozitia culcat cu bara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire