Ingredientul-minune pentru o viata sanatoasa
“Esti ceea ce mananci” spune o butada cu care
ne-am obisnuit. Eu cred ca mai adevarat este ca esti cat si cum mananci.
Zilele trecute ni s-a tot aratat o imagine
socanta, cu o doamna care a slabit intr-un an 79 de kilograme. Imaginile erau
dizgratioase, cu pielea femeii atarnand in falduri. Si ni se inducea ideea ca
doamna in cauza arata mai bine inainte… Si ca acestea ar fi efectele de care nu
ni se pomeneste nimic in curele de slabit. Efortul si vointa ei erau
ridiculizate de comentariul rautacios al jurnalistilor, care nu vedeau decat
piele fluturand si efort zadarnic. De
fapt, daca ai avut peste o suta si ceva de kg (de grasime!) e normal ca pielea
sa devina flasca dupa o cura drastica. Doamna in cauza s-a ingrasat mult prea
mult si a slabit mult prea repede. Nu stiu daca si miscarea a avut un rol in
procesul slabirii, eu inclin sa cred ca nu.
Cum am putea sa facem ca sa nu ne ingrasam
asa de mult? Pentru ca in postarea anterioara am promis cateva idei creative de
gatit si miscare, o sa incep cu ceea ce este mai important. Cat, ce si cum
mancam, ca sa nu avem surprize? Si mai ales, care este ingredientul-minune de
care avem nevoie intr-o dieta echilibrata?
Cel mai important lucru este sa renuntam
la cat mai mult zahar din meniul nostru. Si nu ma refer doar la bauturi
racoritoare, pe care ar trebui sa le gustam o data pe luna, sau la lingurita de
zahar din cafeaua de dimineata, pe care ar fi bine sa o consumam, indulcita, o
data pe saptamana (ati incercat vreodata sa beti cafea fara zahar? daca nu, va
invit sa faceti asta de maine si nu veti regreta!) Ma refer si la carbohidratii
simpli, care compun o mare parte a dietei omului modern. Paine, paste, faina,
orez, cartofi, soia, malai sunt cateva din alimentele de care ar trebui sa ne
ferim. De asemenea fructele foarte dulci ar trebui consumate cu moderatie si
fara paine! Pentru cei care sunt in “categorie” limitarile nu sunt atat de
drastice. Pentru ceilalti, insa…
Cred ca cel mai potrivit mod de a gati
carnea este prin fierbere sau inabusire. Sa nu va temeti ca nu este gustoasa,
pentru cei care vor incerca, surpriza va fi de proportii, mai ales daca la
sfarsit ii veti adauga mujdei sau hrean razuit.
Ciorba, borsul sau supa mi se par a fi
injectii de sanatate. Mai ales cand sunt folosite vegetale, carne, legume,
ciuperci, fructe de mare sau fructe (sunt fan al supei de rosii!).
Eu cred ca o mancare, cu cat este mai
simpla, cu atat este mai sanatoasa. Sunt bune pentru corpul nostru ceapa, rosiile,
prazul, vinetele, dovleceii, varza, conopida, si bineinteles carnea slaba sau
mai putin slaba. E bine sa nu ne lipseasca salata, spanacul, loboda, stevia,
urzicile si ce se mai gaseste prin piata.
Cred ca iaurtul este mai potrivit decat
laptele, painea graham mai sanatoasa decat cea alba. De asemenea, inlocuiesc,
atunci cand se poate, fasolea uscata alba cu cea neagra, branza grasa si sarata
cu cea dulce si slaba.
Cartofii au un indice glicemic mai mic
atunci cand sunt gatiti la abur. Exista cercetari care au demonstrat ca soia
este nociva pentru sanatate, in afara de doua sortimente de tofu fermentat,
produse de japonezi. Stau departe de soia si prefer ciupercile.
Cand vreau sa slabesc mananc doua felii
subtiri de paine integrala dimineata si una la pranz. Masa de dimineata are un
aport important de proteine (oua, branza, carne, iaurt), carbohidrati simpli si
complecsi ( legume, fructe, seminte) si grasimi. Masa de pranz inseamna o supa,
un fel doi cu salata si la sfarsit fructe. Si la celelalte gustari evit
prajeala, zaharul si faina.
Cumpar peste oceanic, pe care incerc sa-l
filetez. Imi plac mult fructele de mare (chiar daca sunt cam scumpe!). Primavara
si la inceputul verii culeg si mananc melci (o sa postez si reteta, chiar daca
nu este sezonul lor acum).
Cand ajung la greutatea mea optima, care
la mine inseamna numarul de centimetri peste un metru = numarul de kilograme,
imi permit doua-trei saptamani de trisat, care sunt foarte frumoase si
gustoase. Gustoase sunt insa si mancarurile pe care le consum cand s-au asezat
pe mine mai multe kilograme decat e nevoie. Pentru ca sunt atent cum si ce
mananc, sunt atent la gust, la aroma, la textura. Si, bineinteles, la
cantitate.
Ingredientul-minune al unei vieti frumoase
este cumpatarea. Nu-i ascultati pe unii dintre cei supraponderali care,
incercand parca sa se justifice spun ca o viata are omul… Asa este, dar de ce
sa nu ne simtim bine cu adevarat in aceasta scurta perioada care ne-a fost
daruita? Mancarea este foarte importanta, dar exista si lucruri mai importante.
Etichete: viata sanatoasa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire