duminică, 24 martie 2013

Alimentatie si antrenament sportiv in perioada postului religios (2)

  Am citit in urma cu ceva vreme un articol care anunta descoperirea unor vestigii antice, ale unei scoli de gladiatori. In apropierea lor s-au gasit ruinele unor magazii de cereale. Concluzia trasa de unii a fost ca gladiatorii erau...vegetarieni(??).

  Intrebarea care s-ar putea pune este daca este posibil un efort fizic intens fara proteine si grasimi de origine animala? Eu cred ca nu.

  Daca trecem la o dieta preponderent vegetala, antrenamentul nostru sportiv are nevoie de multe ajustari. Dupa o perioada de alimentatie de acest tip, corpul nostru va incerca sa se adapteze: va pierde o parte din masa musculara construita din proteinele de origine animala. Proteinele din vegetale, spre deosebire de cele animale, nu contin toti aminoacizii esentiali si sunt mai slabe decat acestea, nu doar calitativ, cat si cantitativ.

  Partea buna a acestei adaptari este ca vom deveni mai usori. Se stie ca muschii sunt mai grei chiar decat grasimea. Aceasta pierdere in greutate ne va ajuta atunci cand ne miscam, cand alergam, sau cand lucram exercitii care implica propria noastra greutate.

  Partea mai putin buna este ca nu prea vom fi in stare sa facem antrenamente intense, dure, sau sa lucram sustinut cu greutati mari. Antrenamentul ar trebui sa fie unul usor, de mentinere.

  De asemenea, se poate lucra la tehnica. Orice exercitiu pe care il facem are un mod fiziologic, corect si multe alte moduri incorecte, care ne pot duce la accidentari. Exemplele sunt nenumarate si orice sportiv cu oarece experinta a trecut prin ele: de la inflamatii le nivelul incheieturii mainii produse de priza incorecta la impins culcat, pana la durerile de genunchi, cauzate de genuflexiunile facute incorect sau de alergatul defectuos, cu contact pe partea inferioara a talpii...

  Cred ca a face exercitiile corect nu inseamna pierdere de timp, ci o asigurare ca vom avea o viata lunga ca sportivi amatori si ca persoane active.










Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire