duminică, 10 martie 2013

Alimentatie si antrenament sportiv in perioada postului religios (1)

  Pentru ca se apropie Postul Pastilor, m-am gandit sa impartasesc din propria-mi experienta despre implicatiile unei alimentatii preponderent vegetale si ce tip de antrenament fizic este potrivit acestei alimentatii, atunci cand incercam sa construim un corp armonios si un spirit pe masura.
   In ceea ce ma priveste, produsele de origine animala ocupa un loc important in dieta mea. Aceste obisnuinte alimentare se schimba insa, uneori, din motive religioase. 
    In urma cu cativa ani am observat ceva ce mi s-a parut ciudat: in perioada postului, cand consumam vegetale, ma ingrasam 2-3 kg, pe care le "depozitam" in zona burtii, iar forta si rezistenta fizica imi scadeau cu 10-20%. Cauza? Senzatia de foame cvasipermanenta, care ma facea sa consum alimente cu indice glicemic ridicat- cartofi, soia, paine, paste, orez, malai, faina de grau. Doar consumul acestor alimente imi dadea senzatia de satietate. Aceasta senzatie tinea insa mai putin decat ii trebuia corpului meu sa proceseze glucidele si sa le transforme in calorii. Imi era insa greu sa ard aceste calorii, pentru ca ma simteam sfarsit, obosit. Surplusul neconsumat se depunea inestetic, mai ales in zona abdominala. 
    Bineinteles ca in perioada postului nu este potrivit sa fim mereu satui. Pe de alta parte, senzatia de moleseala si de lipsa de chef pentru activitati fizice poate fi combatuta nu doar mental, ci si printr-o alimentatie potrivita.
     Este bine sa ne informam si sa consumam vegetale, legume, fructe si cereale cu indice glicemic mic sau mediu, in cantitati moderate. Sa mancam ciuperci, seminte, broccoli, conopida, varza.
     Sa evitam pe cat se poate cartofii (mai ales prajiti, desi sunt atat de buni!), faina alba, soia, zaharul, alcoolul.
      Fructele de mare, molustele, crustaceele, melcii sunt cei mai buni (si sanatosi) inlocuitori ai carnii. Nu inteleg de ce multi stramba din nas doar cand le vad.
      Sa consumam peste cand se poate, incercand sa evitam prajirea lui exagerata.
    

Etichete: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire