Relatia noastra cu mancarea
Nea
Paun a fost un taran adevarat, cu o
viata desprinsa parca dintr-o nuvela. Statura sa era a unei persoane deprinsa
cu munca fizica intensa si cu greutatile vietii, era un barbat de inaltime
medie, subtire si vanjos. A trait 93 de ani, a avut o viata simpla, a trecut
prin perioade de foamete, de razboi, si si-a lucrat pamantul cu ravna si cu
devotament. Imi amintesc ca l-am admirat privindu-i rabdarea cu care statea
aplecat, cu sapa in mana, lucrand cu dragoste si cu chin pamantul care ii
oferea cele necesare traiului.
Scriu despre el pentru ca am citit zilele
trecute un articol ca fasolea uscata ar fi un aliment nesanatos. Ei bine,
ingredientul principal in “dieta” lui nea Paun a fost… fasolea. Carnea era o
delicatesa, foarte rar pusa pe masa. Ceva porc in lunile de iarna si inceput de
primavara si cate o pasare la sfarsit de saptamana, vara si toamna. Faptul
ca a trait atatia ani si a fost activ, consumand
mai ales carbohidrati si in special fasole, ma intriga si ma face sa reflectez
daca nu cumva ne grabim in a urma fel de fel de diete spectaculoase si ciudate.
Poate ca, de fapt, conteaza cat de naturale sunt alimentele pe care le consumam,
cum, cand si cat de mult le folosim. Si poate ca este foarte importanta si
relatia intima pe care o avem cu ceea ce consumam. Si cu ceea ce suntem. Putem
privi mancarea ca pe un dar, ca pe o ofranda. Asta inseamna ca se cuvine sa-i oferim
ceva din noi insine. Efort fizic, interes, cunoastere. Pentru ca, in timp, mi
se pare ca s-a pierdut legatura intre noi si ceea ce mancam, intre ce primim si
ce dam in schimb. Relatia noastra cu mancarea este una impersonala, de
suprafata. Asa cum pare a fi si relatia intre noi, oamenii. Poti “cunoaste”
zeci, sute de persoane in spatiul virtual sau interactionand “la suprafata” dar
cati poti cunoaste cu adevarat, “fata catre fata”? Si, pana la urma, ce
disponibilitate de a-l cunoaste pe “celalalt”exista cu adevarat in noi? Si de
unde frica aceasta de interactiune reala, de cunoastere in profunzime?
Traim intr-un ritm trepidant, ne grabim sa
consumam pentru a lasa loc de consum, iarasi si iarasi, intr-o cadenta
ametitoare… Cantitatea pare a fi mai importanta decat calitatea, viteza mai
interesanta decat moderatia, ce primim mai important decat ce dam la schimb.
La 93 de ani, dupa o viata grea dar
linistita, nea Paun s-a asezat pe patul sau cu saltea umpluta cu paie, din
camaruta de vara, si i-a spus fiului sau care tocmai venise sa il vada: “Eu
pana aici am mers. Mai departe nu mai pot.” S-a stins dupa doua saptamani, in
linistea primaverii ce mustea din coardele tunse ale viei din curte.
Etichete: viata sanatoasa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire