duminică, 4 noiembrie 2012

Exercitii pentru un corp armonios

Aud pe multi spunand ca ar vrea sa dea jos cateva kilograme, ca si cum (doar) asta ar fi solutia tuturor problemelor lor. Dintre ei, majoritatea doar afirma aceasta dorinta si nu mai fac si altceva legat de problema cu kilogramele. Este greu sa-ti schimbi stilul de viata, frustrant sa ai grija mereu ce si cat mananci, iar durerea musculara resimtita dupa o sesiune de antrenament este pentru multi dintre noi inacceptabila. Din pacate, insa, nu se poate realiza nimic fara sudoare si durere. 

 Daca nu prea ai timp si bani, te grabesti in a vedea rezultate si te simti complexat de cum arata cei de pe la sali, ai doua posibilitati: sa-ti faci o sala acasa si/sau sa iesi in aer liber. Eu mi-am strans niste greutati si aparate acasa, dar ponderea principala este antrenamentul in aer liber. Merg pe un stadion, dar nu fac doar alergare. Nu vreau doar rezistenta, vreau si viteza si forta.  Nu tin (doar) sa pot ajunge tramvaiul care se grabeste sa inchida usile, vreau sa am un corp armonios. Corpul nu se rezuma doar la gambe, plamani si inima, ci inseamna si umeri, brate, piept, spate, abdomen, coapse. Aceste grupe musculare nu le voi antrena facand alergari lungi si monotone. Antrenamentul potrivit pentru ele este la sala sau acasa, lucrand pe grupe musculare si folosind greutati si aparate. Sau in aer liber, folosind tot ce gasesti la fata locului. Este un fitness care inglobeaza avantajele lucrului cu greutati cu stilul aerob ce presupune rezistenta si calirea organismului in aer liber. Prin alte parti i se spune crossfit si are ceva popularitate. La noi, unde fotbalul este inca, din pacate “sportul rege”, nu stiu cat de interesant este un astfel de sport. 

Pentru cei (putini) care chiar isi doresc sa faca ceva legat de felul in care arata, incerc sa ofer cateva idei de antrenament in aer liber. Depinde, desigur, de ce avem la fata locului, dar depinde si de creativitatea noastra.  Eu am descoperit vreo sase feluri de a face flotari: cu bratele apropiate, departate, cu bataie din palme, cu un singur brat etc. Este interesant ca, pe vremuri, cand impingeam sute de kilograme nu-mi simteam pectoralii atat de epuizati cum ii simt acum, dupa o sedinta de 30-40 de minute in aer liber. Si nu este de vina doar varsta, ci si intensitatea antrenamentului.  Asemanator cu lucrul la sala este ca fac serii. Deosebit este ca nu prea fac pauze. De exemplu, dupa o serie de 10-12 tractiuni la o bara improvizata, am o alergare usoara (sau de viteza, depinde de ce simt in momentul respectiv), urmata, uneori de o repriza de flotari. Si acesta ar fi primul superset, urmat de alte 2-3.
Ma bazez foarte mult pe intuitie si fac, de obicei, ceea ce-mi spune ea ca ar fi bine. Pana acum aceasta intuitie nu prea a dat gres, pentru ca, in ciuda antrenamentului care a fost de multe ori epuizant, nu m-am accidentat si nu m-am imbolnavit niciodata. Iar entuziasmul mi-a ramas la cote ridicate.
Alte exercitii epuizante dar si  foarte potrivite pentru a da un impuls puternic dezvoltarii fortei si rezistentei sunt urcatul treptelor cu o greutate in brate (sau fara greutate) si impinsul suportului folosit de rugbisti.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire