duminică, 8 iulie 2012

Cea mai scurta cale spre o buna conditie fizica si un corp armonios (2)



      Daca in ceea ce priveste alimentatia cel mai important este cat mancam, fara a pierde insa din vedere si ce mancam, in privinta exercitiilor fizice cel mai important este cat si cum ne antrenam. Cat inseamna intensitatea si durata unei sedinte, dar si perioada de refacere intre doua sesiuni, iar cum reprezinta modul de antrenament, mai mult sau mai putin aerob sau anaerob. Sa luam doua probe de atletism, care, desi folosesc aceeasi metoda principala de antrenament, alergarea, creeaza doua tipuri total diferite de fizic: maratonul si suta de metri. Maratonistii sunt subtiri si au musculatura slab evidentiata. Alergarea lor este una de anduranta, cu consum mare de oxigen, iar corpul li s-a adaptat tipului acesta de miscare. Sprinterii, in schimb, sunt musculosi, puternici si rapizi. Alergarea lor este de tip anaerob, de intensitate ridicata si scurta in timp. Cele doua tipuri de fizic au fiecare avantajele si dezavantajele lor. Unul presupune rezistenta mare la efort indelungat, dar creeaza un corp mai putin armonios, cu anumite segmente musculare supradezvoltate, celalalt, axat pe viteza si forta, ajuta la obtinerea unui corp bine proportionat, dar cu o rezistenta scazuta la efort indelungat in comparatie cu primul.
     Chiar si antrenamentele pe care le facem noi, ca sportivi amatori, se apropie de una sau alta din aceste extreme. Iar fizicul nostru ne poate spune clar de care din aceste tipuri de miscare ne folosim cu preponderenta in antrenamentele pe care le facem. Privind in jur, este evident ca cei mai multi dintre cei care se antreneaza, prefera miscarea de tip aerob. Intre acestia, cei care stau la sala peste 45 de minute si lucreaza segmentele musculare separat, cu pauze intre serii, cei care alearga zeci de minute in acelasi ritm, impatimitii dupa exercitii cardio, etc. Cei care au o musculatura extrem de dezvoltata, lucrand dupa vechea metoda a seriilor si repetarilor, par sa iasa putin din context si din impartirea pe care am facut-o. De multe ori, insa, musculatura lor este rezultatul substantelor si medicamentelor pe care le introduc in corp. Iar in ceea ce priveste o musculatura functionala, vom mai avea prilejul sa discutam. Ce poti face cu niste brate de 60 de cm? Cred ca te incurca la fel de mult in activitatile de rutina precum niste unghii lasate sa creasca aiurea.
    Daca dorim un corp armonios, fara grasime si cu un tonus muscular ridicat, cea mai buna metoda este un antrenament scurt si intens, folosind exercitii care implica mai multe segmente musculare. Scurt si intens inseamna 30- 40 de minute, fara pauze prea mari intre serii. Daca suntem la sala, cele mai bune exercitii sunt, de departe, genuflexiunile, indreptarile, tractiunile la bara, impinsul pentru umeri. Daca suntem in aer liber, alergarile cu sprinturi, flotarile, genuflexiunile cu propria greutate si orice altceva putem improviza, evitand cat se poate monotonia unei alergari previzibile. Zilele trecute am admirat rezistenta a doi tineri care au facut vreo zece ture de stadion, discutand si glumind unul cu altul tot timpul. Privindu-i, mi-am dat seama ca ar fi putut sa mai faca inca zece ture, fara prea mare efort. Aveau gambele foarte groase, iar partea superioara nedezvoltata, cu brate subtiri, pieptul neconturat si chiar putina burta.
     In urmatoarea postare voi arata care sunt mecanismele care fac din miscarea de tip anaerob cea mai potrivita pentru dezvoltarea unui corp armonios.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire