duminică, 15 iulie 2012

Beneficiile antrenamentului scurt si intens


       De ce un antrenament scurt si intens?  Pentru ca lung si intens nu se poate. 
      Atunci cand ne antrenam la intensitate joasa sau moderata, cu serii pentru fiecare grupa musculara, pauze intre serii, sau alergari lungi, monotone, prima sursa de energie consumata de corp este glicogenul, stocat sub forma de glucoza in muschi si in ficat. Exercitiile de intensitate joasa nu consuma prea multa energie, decat atunci cand durata in timp este mare, dar si atunci ele nu “ard” caloriile potrivite, ci glicogenul si proteinele din muschi. Acesta este unul din motivele pentru care “impatimitii” sesiunilor lungi de antrenament pastreaza grasimea si pierd muschii. Sau pierd si grasimea si muschii.
      Atunci cand ne antrenam, corpul produce cortizol, un hormon de stres. Este normal, fara acest hormon nu putem fi activi. Corpul secreta cortizol in cantitati mici, pentru scurte perioade, nu doar cand mergem la sala, ci si atunci cand intampinam situatii stresante la serviciu sau in viata personala. Cand este expus cortizolului perioade mai lungi de timp, corpul se adapteaza. Unul din modurile de adaptare este depunerea de grasime in zone in care aceasta sa reziste mai mult timp, de exemplu pe burta. Am observant ca multi dintre cei care au o viata stresanta, cu multe probleme nerezolvate, atunci cand se antreneaza, prefera antrenamentele lungi, de anduranta. Este ca si cum, obisnuiti cu prezenta masiva a cortizolului, nu pot renunta la el nici macar in timpul lor liber. Iar efectele sunt vizibile: musculatura flasca sau slab evidentiata, burta, grasime depusa inestetic in diferite parti ale corpului…
       De ce exercitii foarte intense, de scurta durata? Pentru ca ele au multe efecte benefice, unul din aceste efecte fiind chiar miraculos. Acesta se numeste “arderea de dupa antrenament”. Deficitul mare de energie creat de un antrenament intens dureaza mult timp dupa terminarea sa. Dupa unii cercetatori, dupa 24 de ore de la incheierea unui antrenament intens, corpul inca mai consuma energie, nu din glucoza, ci din grasimile stocate in corp. Poate sa para ciudat pentru cei mai multi dintre noi, care credem cu tarie ca “mai mult inseamna mai bine” si incercam sa slabim alergand mai mult, sau marind numarul de serii, de exercitii, de sesiuni.
     Tesosteronul este un alt hormon secretat de corp cand ne antrenam. El are un rol important in refacerea microrupturilor musculare, produse in timpul travaliului. Nici macar doamnele nu ar trebui sa se teama de acest proces, antrenandu-se nu vor deveni “masculine” caci nu vor fi invadate de valuri de tesosteron. Nici nu ar avea de unde, asta nu se prea intampla nici in cazul barbatilor, din aceasta cauza unii aleg calea total gresita a introducerii tesosteronului din afara. Eu ma refer la producerea naturala a acestuia de catre propriul nostru corp, dupa propriile lui necesitati, si acest fapt nu poate avea efecte nocive. Chiar daca se antreneaza cu greutati, doamnele vor pierde din grasime, capatand o linie feminina, ferma si armonioasa. In nici un caz nu li se vor umfla muschii, decat doar daca fac alegerea gresita de care scriam mai sus. Un antrenament scurt si intens este unul in care sunt implicate majoritatea grupelor musculare. Cu cat sunt angrenate mai multe segmente de muschi, cu atat eliberarea tesosteronului va fi mai accentuata si rezultatele mai bune. Ceea ce nu se va intampla daca facem exercitii de izolare, precum flexia antebratului pe brat.
      Factorul timp este de asemenea important, mai ales in aceste vremuri in care apar fel de fel de prioritati. Una este sa termini antrenamentul in 30 de minute, si a doua zi sa te simti odihnit, mai puternic, mai suplu si mai rezistent, alta sa dureze o ora, doua, si a doua zi sa te simti sfarsit, obosit, cu dureri musculare si o stare generala proasta.
      In urmatoarele postari voi prezenta cateva feluri de mancare ce ne vor putea sustine in efortul construirii unui fizic armonios.

Etichete: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire